8 Ekim 2010 Cuma

Uludağ/Bursa
Kartalkaya Kayak, Kayak Merkezleri, Kartalkaya TurlarıUludağ kayak merkezi Alp usulü kayak ve kayak turları için son derece elverişli bir yer. Dünyaca ünlü bu kayak merkezi Fatintepe ve Kuşaklıkaya tepelerinin üzerine kurulmuştur.2543 metre yüksekliğe sahip olan Uludağ günümüzde Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden biridir. Bursa'nın güney batısında bulunan dağda Milli Park dönüşen geniş bir orman da mevcut.Mısırlar'ın Mismos, Romalılar'ın Calbyeers, Bizanslılar'ın Misolymp diye isimlendirdiği dağ; bir dönem Bizanslı Keşişler tarafından sığınak olarak kullanıldığı için Osmanlılar tarafından Keşişler dağı olarak bilinirdi.Yunan Mitolojisinde ise baş Tanrı Zeus'un ve diğer tanrıların Olympos olarak bilinen bu dağın tepesinde yaşadığı ve halkını ordan idare ettiği anlatılmaktadır.
 
Palandöken/Erzurum
Kartalkaya Kayak, Kayak Merkezleri, Kartalkaya Turları
Geçmişi Hititler'e kadar uzanan doğunun en büyük şehri Erzurum'a, tarihi zenginlikleriyle birlikte, doğa da oldukça cömert davranmıştır Erzurum'un güneyini bir yay gibi kuşatan Palandöken Dağları, uzun ve doğal kayak pistleriyle son zamanlarda dikkatleri üzerine çekiyor.Yaklaşık 2200- 3100 metresinde kurulu tesisleri ile dünyanın sayılı kayak merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor ve yıldızı her geçen gün biraz daha parlıyor. Doğasını ve mimari kültürünü aynı güzellikte bu günlere taşımış olan Erzurum' da tatili tadını çıkarırken İç Kale, Çifte Minareler, Çobandede, Yakutiye Medresesi, Lalapaşa Camii, Rüstempaşa Bedesteni, Üç Kümbetler, Tortum Şelalesi, Ulu camii ve tarihi kongre binasını ziyaret etme fırsatı bulabilirsiniz.


Kartalkaya/Bolu
Kartalkaya Kayak, Kayak Merkezleri, Kartalkaya Turları
Köroğlu Milli Parkı içinde yer alan Kartalkaya, Bolu'dan 50 km Ankara'dan 180 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köroğlu dağında 2000 metre yükseklikte yer alan kayak merkezinde bir çok otel müşteriler için shuttle servis organize etmektedir. Kayak merkezine ayrıca Bolu'dan halk otobüsleriyle ulaşmak da mümkündür.Aralık'ta başlayan kayak sezonu Nisan ayının ortalarına doğru son bulmaktadır. Doğal güzelliklerin konforla birleştiği Kartalkaya, İstanbul ve Ankara'ya yalnızca 3 saatlik mesafede bulunmasından dolayı en çok burada yaşayanlar tarafından tercih edilen bir kayak merkezidir. Kartalkaya Kayak Merkezindeki otellerin yatak kapasitesi 1223 tür. İlk yardım merkezi gibi sağlık donanımları mevcut olmasına rağmen hastane olarak Bolu’daki hastanerden yararlanılmaktadır.
 
Sarıkamış/Kars
Kartalkaya Kayak, Kayak Merkezleri, Kartalkaya Turları
Kars, doğası ve mimarisi ile yaşam kültürünü günümüze taşıyan şirin ve görece minik Anadolu kentlerimizden biri. Bir seyahatimizde gözümüze çarpmıştı: Milattan önce 5. yüzyılın ortalarında tarihteki ilk şehir planlamacısı olarak da bilinen Miletli Hippodamus tarafından bulunmuş olan ızgara şehir planı ( Grid iron plan ) burada da kullanılmış. Bir başka deyişle Kars’ta sokaklar birbirlerini dik açı ile kesiyor.Kayak sezonunun en uzun sürdüğü Sarıkamış'ta, Sarıçam ormanlarının içinden geçen pistlerden kayarken duyacağınız heyecan ve beyazın yeşil ile uyumunu görecek, bu tabiat güzellikleri arasında sessizliğin sesini dinleme fırsatı bulacaksınız.Sarıkamış'ı diğer pistlerden ayıran en büyük özelliklerin başında bölgeye yağan karın cinsi ve doğal güzellikleri geliyor. Kayak sporu için oldukça elverişli ve dünyada sadece Alpler'de olan kristal kar Sarıkamış'ta bulunuyor. Yılın büyük bir bölümünün güneşli geçmesine rağmen, kar ilk yağdığı günkü özelliğini kaybetmiyor ve kayakseverlere pırıl pırıl bir pistte güvenle kayma zevkini yaşatıyor. Güvenle diyoruz çünkü Sarıkamış'ta bulunan kayak pistlerinde çığ tehlikesi yok, pistler sarı çam ormanlarıyla çevrili olduğundan rüzgara karşı da korunaklı.Bu kayak merkezinin en önemli özelliklerinden biri de saatte 2400 kişi kapasiteli, bilgisayar donanımlı telesiyej sistemi ile dünyanın üçüncü, Türkiyenin ise en büyük kayak tesisi olma özelliğini taşımasıdır. 2700 m yüksekliğindeki Cıbıltepe'de, tüm kayakseverler için uygun zorluk derecelerinde 5 pistin bulunduğu 2 etap yer alıyor.
 
Saklıkent/Antalya
Kartalkaya Kayak, Kayak Merkezleri, Kartalkaya Turları
Akdeniz Bölgesinde Antalya'nın batısında Beydağları üzerinde, Antalya kent merkezine 50 km. kuzeybatıda yer almaktadır. Antalya'ya yakınlığı nedeni ile bir günde iki mevsimin birden yaşanabildiği ender yerlerden biridir.Ulaşım 50 km.lik Antalya-Saklıkent yolunun 11 km.si (Antalya-Doyura Köyü çıkışı) asfalttır. Şehir merkezinden tesise otobüs, taksi yada otellerin servis araçlarıyla bir saatte ulaşılmaktadır. Coğrafya 2550 m. yükseklikteki dağda kayak alanları 2000 m. - 2400 m. yükseklikler arasındadır. Kayak mevsimi kısadır. Kar kalınlığı kayak mevsiminde 50-100 cm.dir. Karasal iklim hüküm sürmektedir. Mekanik Tesisler ve Pistler 240 kişi/saat ve 340 kişi/saat kapasiteli iki adet telesiki hizmet vermektedir. İki adet pist kolay ve orta zorluk derecesindedir. Diğer Bilgiler Antalya çıkışından sonra 11 km. yol bitiminde çam ağaçları arasından geçen çok güzel manzaralı yolla ulaşılan Saklıkent Yaylası, ağaç yetiştirme sınırı üzerindedir. Saklıkent Yaylasının büyük bir kısmında Saklıkent Yapı Kooperatifi tarafından 480 adet villa tipi konut yapılmıştır. Saklıkent Yaylası çevresinde bulunan ve kışın kar nedeniyle yolu kapalı olan kar çukuru, Fesikan, Yazır Yaylaları görülmeye ve gezilmeye değer yerlerdir. Kar çukuru mevkii iki tepe arasında olması nedeniyle Saklıkent yaylasından çok daha fazla kar tutmaktadır. Yaylalar arasında yaya yürüyüş yolları ve arazi vitesli araçların gidebileceğii yollar vardır.
 
Erciyes/Kayseri
Kartalkaya Kayak, Kayak Merkezleri, Kartalkaya Turları
Geniş bir alana sahip kayak merkezi şehir merkezine 25 km. uzaklıktadır. Bu alanda 3 adet mekanik tesis bulunuyor.Bunların 2 adedi teleski tesisi olup birincisi 1450 metre uzunluğunda ve 900 kişiliktir. Diğeri ise 1250 metre uzunluğunda ve 800 kişilik kapasitesindedir. Telesiej tesisi ise, 2250 metre uzunluğunda ve 370 kişilik kapasiteye sahiptir. Merkezinde 300 metrelik iki adet baby-lift tesisi bulunan dağda bir kayak evi ve bir otel mevcuttur.50-100 santimetreyi bulan kar kalınlığı için en elverişli aylar Aralık-Nisan ayları arasındadır.Ayrıca kayak merkezi; kayak turları, snow-board, summer skiing ve heli-skiing için oldukça elverişlidir. Dağda ayrıca 1 teleferik, 5 chair lift, 7 T bar,acil ilk yardım merkezi ve bir mobil klinik bulunmaktadır. Kayak ekipmanlarını kiralamak ve tecrübeli kayak hocalarından ders almak mümkündür.
Davraz/Isparta
Kartalkaya Kayak, Kayak Merkezleri, Kartalkaya Turları
Ulaşım Şehir merkezinden kayak tesislerine belediye otobüs seferleri düzenlenmektedir. En yakın hava alanına (Süleyman Demirel Havaalanı) 58 km. uzaklıktadır.Coğrafya Davraz Dağı Akdeniz Bölgesinin Göller yöresinde, Eğirdir ve Kovada Gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovasını kuşatan dağ kütlelerinden biri olup, 2637 m yükseklindedir. Karasal İklimin hüküm sürdüğü merkezde kayak mevsimi aralık-nisan ayları arasıdır. Kar kalınlığı 50-200 m dir.Çıplak bir yapıya sahip olan dağda çeşitli kış sporlarına imkan veren parkurlar bulunmaktadır. Konaklama ve Diğer Hizmetler Kayak Merkezinde 50 yatak kapasiteli ve 150 kişilik restoran bulunduran Kayak Evi'nin yanısıra İl Merkezinde ve Eğirdir ilçesinde bulunan toplam 600 yatak kapasiteli otellerden faydalanılabilir. Mekanik Tesisler ve Pistler Uzunluğu 1155m olan, 1000 kişi/saat kapasiteli telesiyej tesisi mevcuttur. Alt İstasyon Yükseltisi1674m, Üst İstasyon Yükseltisi 1961m dir. 4 km'ye ulaşan uzun parkurlar bulunan Davraz Kayak Merkezinde Kuzey Disiplini, Alp Disiplini, Tur Kayağı, Snow Board, Tele Mark yapılmaktadır.
Kartepe/İzmit
Kartalkaya Kayak, Kayak Merkezleri, Kartalkaya Turları
Kartepe, Kocaeli sınırları içerisinde, Maşukiye belde merkezine 16 km mesafede, Samanlı Dağları’nın Keltepe mevkiinde, Kartepe Turizm A.Ş’ye 49 yıllığına tahsis edilmişİstanbul’a sadece 115 km mesafede olup; bunun 90 km’si TEM gören muhteşem manzarası ile orman içerisinden 1 saat sürüyor. Yapılan meteorolojik çalışmalara göre, Kuzeybatı yönünden esen ve Karadeniz’i aşarak kışın bölgeye yoğun yağış getiren Karayel rüzgarının Marmara bölgesinde ilk karşılaştığı Kartepe’nin 1100 m üstündeki yüksekliklerine yoğun kar yağışı getiriyor.Yapılan meteorolojik çalışmalara göre, Kuzeybatı yönünden esen ve Karadeniz’i aşarak kışın bölgeye yoğun yağış getiren Karayel rüzgarının Marmara bölgesinde ilk karşılaştığı Kartepe’nin 1100 m üstündeki yüksekliklerine yoğun kar yağışı getiriyor
 
Ilgaz/Hümüşhane
Kartalkaya Kayak, Kayak Merkezleri, Kartalkaya Turları
Karadeniz Bölgesi'nde Gümüşhane il sınırları içindedir. Zigana geçidinin doğusunda, anayola 500 metre mesafededir.Karadeniz Bölgesi'nde Gümüşhane il sınırları içindedir. Zigana geçidinin doğusunda, anayola 500 metre mesafededir. Bölge ormanlarla kaplıdır. Zemin çimdir. Kayak sezonu aralık-nisan arasıdır. Kar kalınlığı 100-150 cm.dir. Kayak alanları 1900-2500 metre arasındadır. Pist genişliği 100-200 metre, ortalama meyil yüzde 20'dir. 660 metre uzunluğunda ve saatte 840 kişi kapasiteli bir adet teleski , bir adet baby-lift bulunmaktadır. Bir kayak evi bulunmaktadır. Gümüşhane'ye 40, Trabzon'a 60 km mesafededir. Ulaşım özel otoyla sağlanmaktadır.

Türkiye’de bulunan kayak merkezlerinin başında Ağrı-Bubi Dağı, Ankara-Elmadağ, Antalya-Saklıkent, Bingöl-Yolaçtı, Bitlis-Merkez, Bolu- Kartalkaya, Bursa-Uludağ, Elazığ-Sivrice Hazarbaba, Erzincan-Bolkar, Erzurum-Palandöken, Gümüşhane-Zigana, Isparta-Davraz,İzmir-Ödemiş Bozdağ, Kastamonu-Ilgaz, Kars-Sarıkamış, Kayseri-Erciyes yer alıyor.

Ülke genelinde kayak merkezlerinin sayısı hızla artarken 20’den fazla ilde de kayak kulüpleri faaliyet gösteriyor. Türkiye’de bulunan belli başlı kayak merkezleri şöyle:

AĞRI-BUBİ DAĞI:
Ağrı ili sınırları içinde yer alan kayak merkezi, Ağrı şehir merkezine 18 kilometre mesafedeki Bubi Dağı’nda kurulu. Karasal iklimin hüküm sürdüğü kayak merkezinde kayak için en uygun sezon Aralık-Nisan ayları. Alpin çayırlarla kaplı merkezde, kayak mevsiminde kar yüksekliği 1-2 metreyi buluyor. Kayak merkezinde uzunluğu 1227 metre olan 600 kişi/saat kapasiteli teleski hizmet veriyor.

ANKARA-ELMADAĞ:
Merkez, Ankara ili sınırları içinde, Elmadağ’ın kuzey yamaçlarında yer alıyor. Ankara’ya 18 kilometre uzaklıkta olan kayak merkezine ulaşım üniversite araçları ve özel araçlarla mümkün. Kayak merkezi Elmadağ’ın kuzey yamaçlarında, 1500-1850 metre yükseklikte bulunurken, pistler ağaçsız ve alpin çayırlarla kaplı. Merkezde kayak sezonu Ocak-Mart arasında yapılırken, kar kalınlığı 30-60 santimetre arasında değişiyor. Merkezde, 548 metre uzunluğunda saatte 720 kişi kapasiteli bir adet teleski bulunurken, pist kolay ve orta zorluk derecelerinde.

ANTALYA-SAKLIKENT:
Akdeniz Bölgesi’nde Antalya’nın batısında Beydağları üzerinde, Antalya kent merkezine 50 kilometre kuzeybatıda yer alan kayak merkezi, Antalya’ya yakınlığı nedeni ile bir günde iki mevsimin birden yaşanabilen ender yerlerden biri. İki bin 747 metre yüksekliği olan Bakırlı Dağı’ndaki kayak merkezinde, kayak alanı 2300-2000 metre arasında. Kar yağışına bağlı olarak kayak mevsimi 2-3 ay sürüyor. Merkezde, 240 kişi/saat ve 340 kişi/saat kapasiteli 600 ve 800 metrelik 2 adet teleski hizmet veriyor.

BİNGÖL-YOLAÇTI:
Kayak merkezi Bingöl ili sınırları içinde bulunuyor. Şehir merkezine olan uzaklığı ise 25 kilometre. Karasal iklime sahip kayak merkezinde kayak sezonu aralık ayında başlayıp, mart ayına kadar devam ediyor. Merkezde, uzunluğu 925 metre olan 500 kişi/saat kapasiteli, 499 teleski tesisi bulunuyor. Pist uzunluğu bin metre olan tesisin, acemi ve ileri düzey kayakçılar için güzergahlar bulunuyor.

BİTLİS-MERKEZ:
Diyarbakır-Tatvan-Van karayolu üzerinde, Van Gölü’nün yaklaşık 25 kilometre güneydoğusunda yer alan merkezde kayak sezonu aralık ayında başlıyor ve nisan ayına kadar devam ediyor. Kayaktesisleri batıdaki Altınkalbur Dağları’nda yer alıyor. Uzunluğu 726 metre, kapasitesi 720 kişi/saat olan bir adet teleski tesisi bulunuyor. Pistler orta ve zor düzeyde zorluk derecelerinde.

BOLU-KARTALKAYA:
Kartalkaya, Bolu il merkezinin güneydoğusunda, Köroğlu Dağları üzerinde yer alıyor. Alp kayağı, kayaklı koşu ve tur kayağı için çok uygun koşullara sahip. Kayak alanı 1850-2200 metre yükseklik kuşağı üzerinde yer alırken, yöre, yarı ılıman iklime sahip.Kayak için en uygun zaman ise 20 Aralık-20 Mart tarihleri arasında. İki adet telesiej, 6 adet telesiki ve 3 adet baby lift olmak üzere toplam 11 mekanik tesiste toplam taşıma kapasitesi 6000 kişi/saat.

KIŞ KLASİĞİ, BURSA-ULUDAĞ:
Bursa’nın 36 kilometre güneyinde yer alan Uludağ, ülkenin en gözde kış sporları merkezi. Uludağ kayak merkezi Alp ve Kuzey disiplini ile “Tur kayağı” ve “Helikopterli kayak” uygulamaları bakımından uygun coğrafya şartlarına sahip. Kayak dışındatesislerde, snow board, big foot, buz pateni, kar motosikleti aktivitelerde de bulunabiliyor. Kayak alanı 1750-2543 metre yükseklik arasında. Kayak için uygun zaman 20 Aralık-20 Mart tarihleri arasındaki dönem. Normal kış koşullarında üç metre dolayında kar yağışı alan yöre, mevsim başında toz kar, sonunda ise ıslak kar niteliği gösteriyor. Oteller bölgesinde8 telesiyej, 7 telesiki olmak üzere 15 mekanik tesiste 11. bin kişi/saat kapasite mevcut.

ELAZIĞ-SİVRİCE HAZARBABA:
Sivrice İlçesi sınırlarında Hazarbaba Dağı’nda bulunan merkez, Elazığ’a 25 kilometre uzaklıkta. İki bin 347 metre zirvesi bulunan Hazarbaba Dağı’nda normal kış koşullarında kar kalınlığı 100-200 santimetre civarında. Kayak sezonu aralık ayında başlıyor ve mart ayına kadar devam ediyor. Tesisin mevcut tele-ski tesisi, 2000 yılında büyütülerek 1700 metreye çıkarılmış, kayak pisti geliştirilerek amatör ve profesyonel kayakçılara rahat kayma imkanı sağlamış.

ERZİNCAN-BOLKAR:
Merkez Erzincan’a 40 kilometre mesafede ana yol güzergahında Bolkar Dağları’nda kurulu. Kayak mevsiminin aralık ayındabaşladığı merkezde nisan ayına kadar kayak yapılabiliyor. Kayak merkezinde 1050 metre uzunluğunda, 1200 kişilik bir teleski tesisi ile300 metre uzunluğunda baby-lift tesisi bulunuyor.

DOĞU ANADOLU’NUN ZİRVESİ, ERZURUM - PALANDÖKEN:
Üç bin 185 metre zirveye sahip Palandöken Dağları, Erzurum’un güneyinde yer alıyor ve doğu-batı yönünde uzanıyor. Türkiye’nin en yüksek ve soğuk illerinden biri olan Erzurum’da, sert kara iklimi hüküm sürerken, yılın 150 günü karla örtülü. Kayak alanı 2200-3176 metre yükseklik kuşağı üzerinde yer alırken, karasal iklim nedeniyle, mevsim boyunca “toz kar” üzerinde kayak yapılıyor. 10 Aralık-10 Mayıs arasındaki dönem kayak etkinlikleri için en uygun zaman. Kayak Merkezinde 5 adet telesiyej, 1 adet teleski, 2 adet baby lift ve 1 adet gondol lift hizmet veriyor.

GÜMÜŞHANE-ZİGANA:
Zigana Kayak Merkezi Gümüşhane il sınırları içerisinde. Kayak merkezi Gümüşhane’ye 40 kilometre, Trabzon’a ise 60 kilometre mesafede. Genellikle ormanlık alan ile kaplı olan kayak merkezinde kayak alanları 1900-2500 metre yüksekliklerinde ve çim ile kaplı. Merkezde, kayak sezonu aralık ayında başlıyor ve nisan ayına kadar devam ediyor. Kayak merkezinde bir adet teleski, bir adet Baby-Lift tesisi bulunmaktadır. tesisin uzunluğu 661 metre kapasite ise 843 kişi/saat.

ISPARTA-DAVRAZ:
Merkez, Isparta il sınırları içerisinde il merkezine 26 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Karasal İklimin hüküm sürdüğü merkezde, kayak mevsimi aralık-nisan ayları arası. Çıplak yapıya sahip olan dağda, çeşitli kış sporlarına imkan veren parkurlar bulunuyor. Uzunluğu 1155 metre olan, 1000 kişi/saat kapasiteli telesiyej tesisi mevcut.

İZMİR-ÖDEMİŞ BOZDAĞ:
Tesis, İzmir ili, Ödemiş İlçesi, Bozdağı Köyüsınırları içinde Bozdağı’nda kurulu bulunuyor. İzmir’e 110 kilometre uzaklığında olan merkezde, aralık ayından mart ayına kadar kayak yapılabilmekte. Kayak alanları 1700-2157 metre yükseklikleri arasında.Özellikle dağın kuzeye bakan yamaçlarında Alp disiplini kayak uygulamaları yapmak için elverişli ortam bulunuyor.

KASTAMONU-ILGAZ:
Merkez, Kastamonu ve Çankırı illeri sınırında zirvesi 2850 metre olan Ilgaz Sıradağları üzerinde, Ilgaz Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Karasal İklime sahip bölgede hakim rüzgar yönü kuzey-kuzeybatı yönlerinde. Kayak mevsimi aralık ayında başlayıp nisanayına kadar sürüyor. Kayak merkezinde bir adet çift iskemleli telesiyej tesisi ile 1 adet teleski tesisi bulunuyor. 700 m. uzunluğundaki telesiyej tesisi 700 kişi/saat kapasitede, 950 m. uzunluğundaki teleski 1000 kişi/saat kapasitede.

KARS-SARIKAMIŞ:
Kars-Sarıkamış ilçe merkezinin güneydoğusunda yer alan merkez, 2634 metre yükseklikte bulunuyor. Kars’a 55 kilometre mesafedeki merkez, kar kalitesi açısından önem kazanıyor. Çamlar arasında toplam 12 kilometreyi bulan 5 etaplı piste sahip 2500 rakımlıCıbıltepe’nin muhteşem bir doğal güzelliği var. Cıbıltepe’nin kristal karla kaplı olması ise onu kayakçılar açısından daha cazip hale getiriyor. Sarıkamış’ta kayak için en uygun zaman 20 Aralık-20 Mart tarihleri arası. Sarıkamış ve çevresi, Alp disiplini, Kuzey disiplini ve tur kayağı etkinlikleri için çok uygun koşullara sahip. Merkezde 2 adet telesiyej, 1 adet teleski tesisi hizmet veriyor.

KAYSERİ-ERCİYES:
Orta Anadolu’nun en yüksek doruğu olan Erciyes Dağı Kayseri ilinin 25 kilometre güneyinde bulunuyor. Sönmüş bir volkan olan dağın yüksek kısımları yılın her mevsiminde kalıcı karlarla örtülü. Merkez, dağın kuzey yamaçlarında yer alan Tekir Yaylası üzerinde. Kayak için en uygun zaman 20 Kasım-20 Nisan tarihleri arası. Normal kış koşullarında kar kalınlığı 2 metre dolayında bulunuyor. Yaz kayağı, tur kayağı ve helikopterli kayak yapılması mümkün. Kayak merkezinde toplam 1905 kişi/saat 2 adet teleski ve 1 adet telesiyej olmak üzere 3 adet mekanik tesis mevcut.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder